zondag 13 maart 2016

fotogeniek

Het is tijd voor een nieuw rijbewijs. De houdbaarheidsdatum van mijn oude vodje is binnenkort verstreken. Het werd wel tijd ook, ik ben namelijk nog in het bezit van een papieren exemplaar dat zonder het plastic hoesje veranderd in een drieluik.
Omdat ik er niet aan moet denken om opnieuw rijexamen te doen zet ik met  vette letters in mijn agenda de uiterste datum dat er actie moet worden ondernomen en zet daar een flink alarm op.
Allereerst moeten er pasfoto's worden gemaakt, wat gelukkig bij de plaatselijke sigarenboer gedaan kan worden.
Nu moet je weten dat er niet één foto is waarop ik er goed uit zie, ja met een wijntje in de hand en al de nodige achterover geslagen kom ik er nog wel mee weg, ook omdat mijn mede modellen in dezelfde staat verkeren. Het maken van pasfoto's stel ik dan ook het liefst zo lang mogelijk uit.
In het hokje achter in de winkel moet het dan uiteindelijk toch gebeuren, de oren bloot en niet al te vrolijk kijken, dit laatste gaat me spontaan af en binnen een poep en een scheet rollen de medogenloze foto's uit het apparaat.
Hiermee ga ik vol goede moed richting gemeentehuis. Deze instelling heeft wel een heel bijzondere manier van dienstverlening. Je kunt er op werkdagen terecht  tussen 9 en 4 uur en op vrijdag zelfs maar tot 12 uur. Op WERKdagen...wat een heerlijk werkritme hebben deze mensen zeg... van mijn belastingcentjes.
Maar goed...eenmaal daar aangekomen krijg ik bij balie nr. 1een bonnetje voor balie nr.2 of 3 of.. en wordt mij gevraagd of ik wil pinnen of contant wens te betalen.
Het is gelukkig niet druk en als mijn nummer aan de beurt is ga ik naar de aangegeven balie, leg mijn foto's en oude rijbewijs neer en zwaai alvast gul met mijn pinpas.
De baliedame tegenover mij bekijkt mijn foto net iets te lang naar mijn zin.
Dan kijkt ze  mij nog eens indringend aan en keurt tot mijn grote verbazing mijn foto af ! 
Tja ik weet ook wel dat het geen Doutzen is wat er op staat maar afkeuren ..??!!
Neeeee....  dat is ook helemaal het probleem niet legt ze me geduldig uit. Mijn haar zit wat voor mijn ogen en bedekt mijn voorhoofd en dat mag nu eenmaal niet.
Ik probeer nog uit te leggen dat dit een bewuste keuze is want juist op die plek heeft zich in de loop der jaren nogal wat veroudering in de vorm van groeven een plooien ontwikkeld.
Ze neemt haar taak uiterst serieus en vraagt haar supervisor ook nog even om advies, maar ook hij is onvermurwbaar en ik vertrek onverrichter zaken retour sigarenboer om het hele ritueel in het achteraf hokje te herhalen. Ik neem plaats en gooi mijn haar los doe nog een poging om enigzins dapper te kijken en dan is er geen weg meer terug.  Het lijkt onmogelijk maar deze foto is nog verschrikkelijker dan de vorige en ik kijk vanaf nu met ander ogen naar alle vrolijke kiekjes en selfies die ik voorbij heb zien gaan...ben dan toch eigenlijk best fotogeniek
Eenmaal terug bij de baliedame is het zo gepiept, de spuuglelijke foto wordt enthousiast ontvangen net als mijn pincode en ik kan binnen een week mijn nieuwe rijbewijs verwachten.
Ze vertelt me ook nog dat ik op mijn nieuwe rijbewijs de aantekening krijg dat deze ook geldig is om naast de auto ook brommer te rijden en ... tractor!
Nu ben ik toch even sprakeloos...tactor?!  Ik kijk snel om me heen of er geen camera's hangen en Yvonne Jaspers onder het bureau vandaan zal springen en mij komt verrassen met een kinky boerenzoon.  Maar nee hoor de baliedame is bloedserieus.
WTF is dit nu weer, zijn ze hier van een hooizolder afgepleurd? wat moet ik hiermee ?
Ze is er oprecht trots op om mij mede te delen dat dit nieuw is en dit ook helemaal niets extra's kost. Ben d'r stil van... wat een service ! Want elke beetje respectabele burger zit toch te wachten op een gratis  tractorrijbewijs of niet soms?
Mag toch hopen dat ze er dan op z'n minst een knappe boeren BOB bijleveren.

1 opmerking: